Laurent Schneegans

Vynikající francouzský světelný designér, který je českému publiku znám svou spoluprací s Pacem Decinou či s projekty SE.S.TA.

Po dokončení studia divadelní techniky na škole INACOM se zaměřuje na „kočovná” představení. Se světelným designem začíná pro hryJean-Louis Martin Barbaz v Centre Dramatique National Béthune.

V letech 1989 – 1993 jako fotograf řídí Studio Princesse. Poté se definitivně vrací ke světelnému designu, a to u představení umělkyně Maria Casarés. Od té doby vytvořil světelný design pro řadu představení (s tvůrci J. P. Andreami, Brigitte Jaques Wajman, Emmanuelle Laborit, Alain Barsacq, Agathe Alexis, Emmanuel Dechartres, Jean Pierre Nortel ad.), participoval na představeních Paco Decina a Guy Pierre Couleau.

Dále úzce spolupracuje s Philippe Geffroy na jeho pouličních performacích.

V roce 1999 asistoval Marie-Christine Soma při tvorbě světelného designu pro „Jardin planétaire” ve velkém sále La Vilette. Poté následovala jejich spolupráce na „Savannah Bay” v Comédie Française.

Od roku 1998 také působí jako lektor workshopů pro profesionály i amatéry.

Jeho „učiteli” byli Dominique Bruguiere, Philippe Lacombe, Patrice Trottiera zejména Joël Hourbeigt, kterého považuje za svého (světelného) mentora.

Jeho práce je založena na úzké spolupráci s choreografem / režisérem, a na schopnosti interpretů vyjádřit se v prostoru (podmínkách), který podporuje a doplňuje jejich práci – ovšem ale zachovává jejich autenticitu jejich vyjádření. Vychází z přesvědčení, že citlivé užití (živých / strnulých) odstínů umožňuje divákovi lépe porozumět scéně a proniknout do světa divadla. Uvědomuje si, že přestože je světlo jednou ze základních složek divadla, nesmí stát v centru pozornosti.

WS: Dokumentace / Barva světla, 21. – 23. 11. 2014

WS: Barva světla, 11.-12. 12. 2010