Cena za světelný design 2009

Jsme si vědomi situace v oboru světelného designu u nás, kde se zahraničím srovnatelné počiny vytváří úzká skupina erudovaných odborníků, z nichž řada je zainteresována na představeních ČTP 009. Proto jsme hodnotící pravomoc delegovali na uznávané zahraniční světelné designéry, jejichž objektivita je poplatná pouze invenčním kritériím okruhu mezinárodního významu. Jejich účast je dobrovolná, bez nároku na honorář, a my si vážíme jejich zájmu o obor ve smyslu původní idey ISD – otevřít v době moderních technologií platformu světelného designu v ČR přímo na bázi spolupráce se zahraničními institucemi, neboť praktická problematika oboru je ve stěžejních rysech táž, u nás problém tkví jen v krátké tradici oboru světelného designu jakožto svébytného scénického jazyka, nikoliv v nedostatku kreativního potenciálu. Ovšem je třeba ustanovit standardy oboru a edukativního významu ve vztahu k uměleckým technikám-technologiím.

Porota Ceny za světelný design 009 na ČTP

V porotě letos zasedli  Vincent Longuemare a Niko van der Klugt.
Oběma odborníkům za jejich dobrovolnou a vstřícnou spolupráci děkujeme!

Porota ČTP udělila v roce 2009, po dlouhé debatě nad kvalitami zhlédnutých choreografií, Zvláštní ocenění za světla (pod rozhodujícím vedením V. Longuemarea a N.v.d. Klugta) světelnému designérovi Tomáši Morávkovi (*1981, viz foto) za realizaci světelného designu k choreografii “DA CAPO” Kateřiny Stupecké.

Cenu předal osobně Niko van der Klugt za asistence předsedkyně ČOSDAT,  o.s. Simony Rybákové a moderátora M. Vašuta 26.6. 009 v O2 aréně v rámci galavečera Tanec Praha 2009 (viz foto).
Poznámky N. v.d. Klugta k hodnocení světelného designu jednotlivých choreografií naleznete v souboru ke stažení.

  • Cena za světelný design