…od soumraku do úsvitu…, 6.-7. 10. 2008

Projekt DOX (designblok ´08), říjen 008


ISD
navrhlo světelný design exteriéru superstudia DOX proměnný v reálném čase na principu přímé interakce RGB mixing (softwarové dmx ovládání) s referenčním prostředím (stmívající se obloha / jiné světelné prostředí, snímané on-line kamerou): Nasvícená plocha je v kompozici doplněna s projekcí (logo designblok ´08). Výsledkem je barva kontrastní / doplňková k referenčnímu prostředí, která se v reálném čase proměňuje v závislosti na proměně ref. prostředí.

Cílem bylo obarvit kompletně plochu pláště věže superstudia DOX z čelní strany  (vchod Poupětova ulice) a boční strany z terasy, tato dvě stanoviště byla ovládána z jedné pozice pomocí bezdrátového přenosu dmx (světla) a video (obraz) signálu.

Termín realizace byl naplánován po celou dobu trvání designbloku ´08 (6.-12.10. 008), ovšem z objektivních příčin jsme byli nuceni expoziční dobu omezit na dva večery (6. a 7.10.).
S využitím metafory byla realizace projektu nazvána „Od soumraku do úsvitu” (přestože reálná doba expozice byla 18,00 – stmívání v dané roční době – 21,00 hod.)
V rámci designbloku ´08 ISD instalovalo 3D prezentaci se základními údaji o projektu v jednotlivých fázích (příprava-lokace, sw modelování, realizace), dále bylo nápomocno při technickém řešení expoziceKřehký by Alfredo Häberli v horním patře věže (výběr a instalace světelných zdrojů).
ISD děkuje za podporu tohoto projektu partnerovi – společnosti WD lux (jmenovitě Petr Voříšek a František Dámec), konzervatoři Duncan centre a IIM (Institut intermédií), firmě Profilmedia – organizátor a producent designbloku ´08 a technikům, kteří se zasadili o realizaci. Děkujeme.

Vstupy projektu

  • lokace na místě (orientace světových stran – světelné podmínky, místní komunikace a omezení komfortu obyvatel a návštěvníků, vzdálenosti a prostorové uspořádání, západ slunce v daném ročním období)
  • maximální možný příkon (s ohledem na vystavovatele a jejich potřeby), vedení silových kabelů
  • architektonický 3D model budovy (pláště)
  • software (proces obrazu, řízení)
  • hardware (vybavení)

Modelování

  • na základě vstupních dat (3D model, vzdálenosti, světelné prostředí) vymodelovaná 3D vizualizace poskytla další upřesnění – volba, umístění a dimenzování zdrojů (dle možností příkonu)

  • zpětná vazba vybrané techniky a umístění na 3D model umožnila maximální přesnost při rozvrhu úhlů nasvícení a výkonu projektorů, vzhledem ke světelným podmínkám

Zdroje, použité technologie

  • prostorové kritérium: ostrý úhel nasvícení při značné výšce věže a umístění všech zdrojů (včetně projektoru) ve stejné úrovni, dále potřeba komfortního pohybu velkého počtu návstěvníků či obyvatel – umístění zdrojů na konstrukcipřevyšující profil běžného pohybu osob a vozidel, umožňuje zakrytí zdrojů při nepřízni počasí.

  • výkon / příkon: vzhledem k omezenému příkonu (3x16A) bylo nutné použít omezené množství sv. Zdrojů.
  • estetické kritérium: patrné snížení sytosti barev s přibývající vzdáleností – nutná korekce intenzity prostřednictvím sw ovládání dmx signálu. Omezení parazitního světla použitím profilovacích reflektorů. Dále sw korekce zdrojového obrazu projektoru (úhel versus výška deformuje výsledný obraz)

Použité světelné zdroje: 12x profilovací reflektor Etc Source4 Zoom, eventuálně Etc Source4 50st/36st. 750W (díky optice je relativně nízký příkon vysoce svítivý, možnost ořezu světelné stopy eliminuje parazitní světlo)

Použité projektory: 2x projektor 5000ansiLm, možnost horizontálního i vertikálního keystonu

Přenos signálu:
Vzhledem k vysoké frekvenci pohybu osob (veřejné prostranství) bylo nutné minimalizovat kabeláž a přívody. Kromě silového kabelu jsme tedy pro vedení dmx i video signálu použili bezdrátový přenos k oběma stanovištím.

Sotware : PD Pure Data. Video obaz je vyhodnocen a parametry převedeny do číselné řady která řídí rychlost a barevné parametry pozadí projekce (logo), zároveň i generuje hodnoty DMX kanálů pro řízení světelných intenzit instalovaných zdrojů.

3D modelovací software pomohl s výběrem sv. zdrojů a jejich optiky a ověřil možnost jejich umístění v rámci lokace.

Objektivní a kritické aspekty

Původní záměr předpokládal použití architektonických svítidel pro exteriérové podmínky. Vzhledem k potřebám RGB mixingu a sytých odstínů barevných ploch by  bylo třeba značné množství zdrojů, které nejsou u nás běžně dostupné v mezích eventového nasvěcování. Proto jsme pro realizaci zvolili dostupné divadelní zdroje, jež mají ovšem nevýhodu v interiérovém určení a poměrně vyšší provozní ceně oproti konvenčním zdrojům pro architekturu.


Závěry

Realizace se tedy uskutečnila ve formě úspěšné dvoudenní instalace (viz foto) a vypracovávání počítačového modelu pro eventové nasvícení fasády DOXu.

Realizační tým:

Jakub Hybler, Jan Beneš, František Fabián, Vojtěch Koláček, Lukáš Krejčí, Jan Dorner, Tomáš Jeřábek, Ivana Kanhauserová, Jan Dluhoš

  • Instalace, osvětlení výstav, eventy