Nasvícení rozhledny Doubravka XIV.

Dne 25.9.2019 Institut světelného designu rozsvítil rozhlednu Doubravka XIV. v přírodním parku Čihadla na Praze 14. Nasvícení si objednala příspěvková organizace Praha 14 kulturní, která v ten den pořádala akci Posvícení u Doubravky.

Světelný design a koncepci vytvořil zkušený lightdesigner Patrik Sedlák, který s Institutem světelného designu na instalacích nespolupracoval poprvé. Jeho práce je vždy precizní a dobře připravená. Asistentem při setupu mu byl ostřílený Adam Uzelac.

Obr. 3: Rozhledna Doubravka XIV., 25.9.2019, foto: kF

Samotné instalaci předcházely 2 světelné zkoušky. Na té první spolupracoval i světelný designer Pavel Kotlík. Během první zkoušky se ukázalo fungování světla a stínů, principy úhlů, vybírali jsme vhodná svítidla. Podmínky samozřejmě stěžoval fakt, že místo není elektrifikované, tedy jsme s sebou na zkoušky vozili agregát, zatím stačil 2,5 kWA, ale svítidla jsme museli střídat. Finálně zvolený agregát 100 kWA byl zdrojem také pro stage, občerstvení a osvětlení stanů. Výsledek zkoušky nás potěšil, bylo však jasné, že před hlavním večerem si budeme na Doubravku ještě muset posvítit.

Obr. 2: Rozhledna Doubravka XIV., 26.8.2019, světelná zkouška č. 1, foto: ZR

Obr. 2: Rozhledna Doubravka XIV., 26.8.2019, světelná zkouška č. 1, foto: ZR

Při druhé zkoušce jsme už pracovali s barvami světla. Obdrželi jsme také varovné signály, kdy se spustil neustávající déšť, tehdy jsme si připomenuli, že nám počasí 25.9. musí vyjít, zapojování v dešti je nepříjemné. I přesto, že jsme měli některá světla voděodolná, celý světelný park bylo z hlediska budgetu téměř nemožné nahradit za světla krytá IP 64.

Obr. 2: Rozhledna Doubravka XIV., 16.9.2019, světelná zkouška č. 2, foto: ZR

Obr. 3: Rozhledna Doubravka XIV., 16.9.2019, světelná zkouška č. 2, foto: ZR

Samotná instalace probíhala v den akce od ranních hodin. Při instalaci bylo třeba několikrát vyběhnout dvacetimetrovou rozhlednu s 98 schody. Dopolední práce stěžoval déšť. Odpoledne se ale vyjasnilo a nasvícení proběhlo dle plánu. V ten den se stmívalo v 19:00 hod., rozhledna byla se setměním připravena na rozsvícení, které trvalo hodinu a půl v doprovodu kapely Mr. Moss a s tisícovkou diváků.

Více o nasvícení rozhledny Doubravka XIV. se dozvíte v časopisu Světlo v březnovém vydání 2020 v naší rubrice Světelný design v kostce. 

Patrik Sedlák je profesionální lightdesigner, který působí v oboru již 19 let.

Od roku 1999 se věnoval svícení divadelních představení v pražském divadelním experimentálním prostoru NoD. V roce 2008 přešel do pražského divadla Archa, kde působí dodnes. Zde se kromě lightdesignu představení věnuje i svícení koncertů, eventů a televizních přenosů. V rámci divadla Archa se podílel např. na lightdesignu tanečních projektů Věry Ondrašíkové, Lenky Vagnerové či souboru na Nanohach, pravidelně spolupracuje is výtvarníkem a performerem Petrem Niklem.

Dlouhodobě se podílel projektu Aerofilms Cinema Royal, již pět let působí v týmu mezinárodního audiovizuálního festivalu Lunchmeat. Patrik Sedlák je autorem lightdesignu koncertů Vladimíra 518 nebo narozeninové tour kapely Kašpárek v rohlíku.

  • Instalace, osvětlení výstav, eventy