Institut světelného designu na České taneční platformě 2022

Mezi lety 2009 až 2019 Institut Světelného Designu každoročně uděloval Cenu za světelný design na základě hodnocení světelného designu představení uvedených v rámci hlavního programu festivalu Česká taneční platforma. Tuto kontinuální činnost po 11 letech narušila v roce 2020 a 2021 pandemie koronaviru, a právě díky vynucené přestávce bylo možné s odstupem přehodnotit smysl udělování tohoto ocenění.

Komunita světelného designu v českém současném tanci je velice úzká. Cílem projektu Institut Světelného Designu není proto primárně hodnocení práce jednotlivců, ale přinášení komplexnějšího pohledu na obor světelného designu, snaha o otevření dialogu mezi světelnými designéry a ostatními umělci, hledání cest k možnostem podpory uměleckého rozvoje jednotlivců, nebo skupin, kteří se pohybují v našem oboru. 

V rámci projektu ISD chceme navázat na předchozí spolupráci s festivalem Česká Taneční Platforma. Rádi bychom však přinesli nový formát reflexe světelného designu v současném tanci. V následujících letech se chceme soustředit především na obnovení mezinárodní spolupráce, zprostředkovávání dialogu a sdílení své profesní zkušenosti, mezi zahraničními hosty a tuzemskými světelnými designéry, a to formou osobních setkání v průběhu festivalu. Také bychom rádi využili formu reportáží, díky kterým můžeme poskytnout každoročně svěží pohled na práci vybraných světelných designéru v rámci festivalové přehlídky ČTP.

Tento rok jsme se rozhodli pozvat tři jednotlivce, kteří po shlédnutí představení v rámci hlavního programu festivalu vytvoří komplexní zamyšlení nad viděným z hlediska světelného designu. K vytvoření skupiny recenzentů z různých odborů mimo profesi světelného designu jsme se rozhodli tento rok ke spolupráci oslovit lidi zasažené válkou na Ukrajině. Jsme rádi, že naši participanti přijali pozvání a tešíme se na spolupráci!

RETROSPEKTIVNÍ VÝSTAVA

Jako reakci na jedenáctiletou tradici udělování Ceny za světelný design při festivalu Česká Taneční Platforma realizuje v roce 2022 ISD retrospektivní výstavu ve foyer divadla PONEC. Prostřednictvím světelného objektu, v jehož středu je umístěna obrazovka chceme připomenout oceněné světelné designéry a jejich tvorbu. Pro snazší orientaci v čase jsme se rozhodli přiřadit každému z let, ve kterých se ocenění předávalo, vlastní barevný odstín.

Srdečně Vás zveme do divadla PONEC, kde můžete instalaci v prostoru foyer shlédnout od neděle 24.4.2022 do úterý 26.4.2022, tedy po celé trvání festivalu Česká taneční platforma 2022.