Cena za světelný design na České taneční platformě 2017

11.4.2017 Aktuality

Devátý ročník Ceny za světelný design zná svého vítěze (respektive vítězku)! V rámci předání cen České taneční platformy si trofej udělovanou za nejlepší světelný design uplynulého roku odnesla Katarína Ďuricová za představení Flow tančení skupiny VerTeDance v režii Jiřího Havelky. Světelná designérka Katarína Ďuricová si tak připsala již druhé vítězství této ceny; poprvé to bylo v roce 2014 a to za počin Korekce (opět z produkce VerTeDance a s režií Jiřího Havelky). 

Přečtěte si kompletní vyjádření odborné poroty, která zasedla ve složení Markéta Fantová, Vladimír Burian a Richard Loskot:

Představení Flow stojí na hranici mezi představením a uměleckou instalací. Tento pocit je výrazně podpořen právě zvoleným světelným designem. Scénografie složená z různých artefaktů zavěšených v prostoru vytváří dojem zmrazeného času („bullet time“). Na podlaze instalaci rámuje bílý baletizol a celkově vše působí jako výsek z většího celku. To podporuje „arteficiálnost“ scény, vše vnímáme jako „vystavenou“ část reality/celku někde v galerii. Tento aspekt představení je podpořen světelně jednak zvolenou vysokou úrovní jasů a jednak plošným nasvícením inkriminované části scény. Vysoký kontrast vůči pozadí pak podporuje onen pocit, že se díváme do výstavní vitríny.

Představení samo se točí okolo vnímání času, zvolený pohybový slovník pak jasně odkazuje k plynutí, k neuzavřenosti a neukončenosti. I v tomto aspektu je světelný design plně ve službách celkového konceptu. Představení nezačíná (pouze se časem pomalu zhasnou divácké světla), všechny změny jsou opravdu pomalé a v podstatě nepostřehnutelné. Paradoxně k výše napsanému to ovšem neznamená, že tam významné změny nejsou. Naopak – v tomto představení můžeme skutečně ocenit rozdíl ve směrech světel. A to když se z plošného násvitu stejné barevnosti během dlouhého času vytratí přední světla. Najednou máme před sebou silně kontrastní výjev, fyzicky ale v podstatě stále stejný. A tato změna může být tím pádem opět vnímána a vysvětlena  – jako působení času, kdy realitu nahlížíme v jiný čas. Stejně se pracovalo z barevností, kdy základní studená a teplá atmosféra střídáním odkazuje ke střídání času během dne.        

Do užšího výběru se dostaly tito světelní designéři –  

Tomáš Morávek (You are here) za technologickou originalitu i dramaturgické propojení s dalšími složkami představení. Originální sestavené svítidlo osazené originálními zdroji zároveň svým tvarem a umístěním podporovala prostorový koncept představení, použití monochronního světla nízkotlaké výbojky korespondovalo dramaturgicky s děním na scéně, navíc bylo podpořeno „specifickou“ hudební atmosférou. Light designérskou „libůstkou“ je problikávání výbojky, kdy je uměle do světelné akce zakomponováno stáří zdroje.

Michal Horáček (Svěcení jara) za přesvědčivou atmosféru, které docílil poměrně úspornými prostředky. Nadčasové prostředí blat za vesnicí (kde se Svěcení jara zcela jistě odehrává) vykreslil pomocí kombinace zelených a teplých korekcí. Vše ve správně zvolené intenzitě a správně nadávkovanému množství dýmu.  

Perikles Mathiellis (Black Black Woods) za čistotu a „neviditelnost“ světelného designu. Výrazné světelné změny podporují dění na scéně a intezity jsou voleny s velkou citlivostí. Se světly se „nečaruje“, což je (zvláště) u tohoto představení dobře.

Porotci 9. ročníku: Markéta Fantová, Vladimír Burian, Richard Loskot

Flow | VerTeDance, Beata Hlavenková, Jiří Havelka

You Are Here | Petra Tejnorová, Petr Viňarský a kol.

Svěcení jara | Konzervatoř Duncan centre, Jiří Bartovanec

BLACK BLACK WOODS | Jozef Fruček, Linda Kapetanea

Fotky již brzy

Historie vítězů Ceny za světelný design na České taneční platformě:

2016 – kolektiv Věry Ondrašíkové (Guide)
2015 – Ann Van den Broek a Adam Uzelac (Phrasing the Pain)
2014 – kolektiv Barbory Látalové (Karneval zvířat) a Katarína Ďuricová (Korekce)
2013 – Martin Špetlík (One Step Before the Fall)
2012 – Pavel Kotlík (Found & Lost)
2011 – Pavla Beranová (Sacrebleu)
2010 – Jan Komárek (Gaia, Zločin a trest, Tore)
2009 – Tomáš Morávek (Da Capo)