Cena za světelný design 2014

Mezinárodní porota se sešla již pošesté, tentokrát ve složení Pascale Bongiovanni, Daniel Tesař a Tomáš Morávek.

Základní kritéria, podle kterých byl v průběhu festivalu hodnocen světelný design byla stanovena takto:

Technická realizace – focus, světlo a prostor, barva a její kombinace, změny (cue) a čas.

Designérská realizace – pohyb a akce, nápad (originalita), koncept, souhra světel s představením.

Subjektivní názor – jak na porotu představení působilo, jak vnímali ostatní elementy představení.

Některá představení prezentovaná na festivalu ČTP nebylo třeba hodnotit po světelné stránce, neboť v jejich případě light design nehrál klíčovou roli.

Nejvíce však porotu zaujala představení Karneval zvířat a Korekce, a to především z jednoho důvodu. Světelný design obecně vzniká dvěma cestami: jednou z cest je kolektivní, či spíše teamová práce zahrnující veškeré aspekty (video, světlo, zvuk, akce), druhou cestou je individuální práce jednotlivých tvůrčích osobností, které se snaží dohromady, avšak každý svou cestou, vytvořit celek.

Kolektiv kolem Barbory Látalové se rozhodl pro odvážný krok – pracovat se světlem jako s komunikačním prostředkem ve prospěch vztahu dětí a diváka. Individuální práce jednotlivých tvůrčích osobností, které se snaží dohromady, avšak každý svou cestou, vytvořit celek byl v tomto případě jedinečný. V kombinaci s chytře vystavěnou dramaturgií se tak z Karnevalu zvířat stává jedinečné představení.

Porota chtěla a musela ocenit originální profesní přístup Kataríny Ďuricové na představení Korekce – VerTe Dance a Jiřího Havelky. Zde byl čitelný individuální vklad zcela korespondující s myšlenkou a poetikou díla. Při tom bylo evidentní, že se jedná o práci designéra s pozoruhodným citem pro vnímání všech složek představení a se schopností vystavět celek světelného konceptu na úkor vlastní sebeprezentace.

Mezinárodní porota se rozhodla udělit dvě ocenění představením, ve kterých se podařilo unikátním způsobem dosáhnout symbiózy mezi technickou složkou a představením.

  • Cena za světelný design