Lukáš Valiska

*1978
Vystudován v oboru telekomunikace (technik pro sdělovací sítě) a provozní elektrotechnika.
Osvětlovač, později mistr scénického osvětlení v divadle Na zábradlí, Švandově divadle Na Smíchově. Spolupracoval s Petrem Léblem, J.A. Pitínským, A. Goldflamem, S. Fedotovem, J. Pokorným, D. Pařízkem, D. Hrbkem, M. Langem, J. Klimšou ad.
Na dalších projektech se podílí návrhem technického řešení a světelného designu (Studio DVA, Arsa Y toma + Jana Drdácká, supervize muzikálů Ta Fantastiky, soubor Buchty a Loutky). Spolupracoval na projektu Kratochvílení 2004.

V současné době úzce spolupracuje s firmou WD LUX.

Mezi jeho záliby patří fotografie, výpočetní technika, hudba, technická literatura, divadlo a cestování.

Lukáš Valiska za dobu svého působení na pražské divadelní scéně, (Divadlo Na zábradlí / Švandovo divadlo na Smíchově / Ta Fantastika – externě) spolupracoval s řadou režisérů (P. Lébl / J.A. Pitínský / D. Pařízek / D. Hrbek / S. Fedotov / J. Pokorný / atd). Mimo divadelní činnost se věnoval komerčním akcím pro Škoda auto, Komerční banku, Profilmedia – Czech grand design, atd. Většinou na postu technické produkce a programátor (operátor) světelného pultu.

Ale cizí mu není ani alternativní scéna, konkrétně site-specific projekt Kratochvílení 2004, na kterém spolupracoval s divadlem Continuo. Rozsahem největší akcí, kterou za poslední dobu připravoval (technická produkce) a realizoval (na postu operátora světelného pultu), byl Všesokolský slet 2012. Dodnes úzce spolupracuje se souborem Buchty a loutky, kde se podílí na výrobě světelných rekvizit, příležitostném hraní, technickém zabezpečení atd…

Od roku 2000 spolupracuje s firmou WD Lux na technické realizaci akcí, servisní činnosti a poradenství v oblasti světelných technologií a jako operátor – programátor.