WS: Svícení pro výstavy, 28. – 30. 11. 2014

Svícení pro výstavy, galerie a muzea II.

Pro velký zájem bylo tématem tohoto mimořádného workshopu opět svícení pro výstavy, galerie a muzea, kterým provázel Richard Loskot.

Teoretickou část se začala úvodem do osvětlování galerijních prostor, zaměřená zejména na plošné / bodové světlo, akcenty / obecné osvětlení, intenzity osvětlení, využití denního světla a jeho kombinace s umělým osvětlením. Dále byla probrána současná praxe galerijního svícení: kdo je zodpovědný za osvětlení expozice, co výstavní prostory obyčejně umožňují, s čím bývá větší problém? Jaké jsou nároky různých uměleckých děl (malba / grafika / fotografie / objekt / instalace, historická památka / současné dílo)? Jaké jsou nároky autorů na osvětlení vystavovaných děl? To vše si také účastníci prohlédli  v praxi v několika galeriích.

V praktické části workshopu si účastníci zkusili práci s osvětlovací technikou a její možnosti, metody osvětlování (specifika zdroje světla vs. svítidlo, podání barev, barevná teplota, úrovně osvětlení – práce s luxmetrem). Naučili se, jak vytvořit koncept osvětlení, světelný plán, instalace svítidel a nasvícení vystavovaných děl. Dále se pokusili o různá nasvícení objektů / jejich detailů – vyzkoušeli si, jak způsob nasvícení ovlivňuje podobu a vyznění exponátu.

Součástí workshopu byla také praktická ukázka a cvičení v showroomu ERCO lighting, v které byl věnován čas:

  • trendům v osvětlování expozičních prostorů – LED svítidla, porovnání LED a žárovkových svítidel (efektivita, energetická náročnost, kvalita světla ad.)
  • osvětlování trvalých expozic, stálých galerijních prostorů, způsobu navrhování systému osvětlení
  • systémům ovládání osvětlovacích systémů

Mimořádný workshop

Termín: 28. – 30. 11. 2014

Lektor: Richard Loskot

Místo konání: České centrum, Rytířská 31, Praha 1, ERCO, J. Masaryka 456/3, Praha 2

Foto: Natália Zajačiková

  • Workshopy 2014/15, Workshopy