Myslet světlem, 5. – 6. 9. 2009

Světelnou instalaci MYSLET SVĚTLEM připravili autoři pro site specific prostředíFreezeFestivalu 09 v bývalém vojenském prostoru Milovice, termín realizace 5.-6.9. 009.

Světlo v site specific podmínkách působí (ať již samostatně, či v symbióze s performance, nebo výtvarnou instalací) jako dynamický prvek ve zdánlivě statické krajině (prostoru). Prostřednictvím světla, tmy, stínu a jejich kombinací – dramaturgickou výstavbou, interpretuje formální stránky prostředí či akcentuje historický vývoj, kontext v dramatickou akci. Promyšlená světelné instalace se může stát vypravěčem přiběhu, zprostředkovatelem emoce nebo estetizujícím činitelem.
Myslete světlem!

Autoři instalace
: Jan Beneš, František Fabián

5.-6.9. 009 21,00-03,00, Milovice (bývalý vojenský prostor)

Vstupy do procesu instalace

  • Místní podmínky – pro instalaci jsme vybrali členitý interiér dvoukřídlé budouvy (půdorys H) s několika typově originálními místnostmi. Zachovali jsme maximální autenticitu prostorů, nános odpadu, stavební suti apod. jsme odklidili jen minimálně kvůli bezpečnosti, nejnutnější manipulaci při instalaci a pohybu návštěvníků.
  • Site specific asociace – poměrně nedávná historie objektu jako vojenského prostoru, překotný konec této éry a následný nekontrolovaný vývoj, devastace i uklidnění, zde zanechaly své stopy na každé části prostoru. Po letech si zde nijak nespravovanou oblast bere zpět bujná příroda, zakrývá a soužívá se z post urbanizovanou krajinou. Jedná se o velice silně motivující, asociující prostor.
  • El. připojení -objekt nemá funknčí elektroinstalaci, bylo nutné zajistit el. přívod z centrály

Kritické body

  • Přes důslednou přípravu a produkční zajištění se z technických důvodů nepodařilo přivést požadovaný výkon min. 20kW (příliš daleko od centrály)
  • Byli jsme nuceni vyjít s přenosným generátorem o výkonu max. 6,5kW

Použité zdroje

Z důvodu velmi malého příkonu jsme museli použít zdroje s minimálním příkonem: zářivky, led diody, žárovky, pinspoty, dia projektor, 6x fhr 500w, 1x profil etc 50st.

Koncepce

Pro maximální efekt jsme skromné technické možnosti podpořili barevnou stylizací, odrazy přes zrcadla či dlaždice. Dramatický oblouk pak na principu postupné prohlídky trasy vytvořil systém změn a mezizměn, které v krátkých sekvencích následovaly za sebou, tak aby návštěvník měl možnost pozorovat aktuální vizuál konkrétního prostoru, následně prošel změnou, a pes návodnou mezizměnu pokračuje dále. Jednotlivé sekvence trvaly od 10 do 30 vteřin (kvůli udržení pozornosti), celý program se pak cyklicky opakuje, aby měl návštěvník možnost vrátit k důkladnějšímu pozorování.

  • Instalace, osvětlení výstav, eventy