ELS: Elearningový kurs

Interaktivní eLearningový kurz Evropské školy světelného designu má za cíl šíření znalostí o světelném designu nikoliv pouze studentům, ale i veřejnosti. Přirozeně, protože je řemeslem, které vyžaduje praxi a přímou zkušenost, nemůže být světelný design vyučován bez osobního kontaktu, nicméně značná část vědomostí, které jsou předpokladem k porozumění celé škály problémů a jejich řešení, mají teoretickou povahu a tak mohou být přenášena slovy a obrazy. Takováto obeznámenost před vlastní osobní výukou může být značná výhoda, umožňující lepší porozumění, lepší spolupráci s ostatními spolupracovníky, kvalitnější schopnost představivosti možných výsledků úsilí nebo zvýšená pravděpodobnost pokračování sebevzdělávání.

Nicméně, výsledky práce se světlem jsou často krásné a proto veřejnost, která se hledá nasycení této své touhy po kráse, může najít její zdroj právě zde. A podobně také může se vzdělat a být podnícená k vhledu do souvislostí s kulturou, vědou a uměním.

Každý ze šesti kurzů centra vědomostí se zabývá jedním pohledem na světelný design v divadle jako na pole, které jsou podmíněny zákony kultury (1), přírody (2), technologie (3), prostoru (4), času (5), byrokracie (6). Každý kurz je založen na pevné struktuře, která nejprve nabízí úvod do dané problematiky, následujíc testem, který určí úroveň znalostí, a poté klíčovými termíny, které jsou nepostradatelné pro pochopené daného tématu.  Následuje vlastní obsah dané lekce, který rozvíjí dané téma, a poté úkoly, jenž by si měl čtenář vyzkoušet, a případové studie, které demonstrují principy a fakta v lekci v konkrétních situacích. Celé je to doplněno zdroji a literaturou, jenž mají nějaký vztah k tématu a mohou být výchozím bodem pro další studium, závěrečným testem určujícím nakolik čtenář pochopil téma a možností kontaktovat tutora každé lekce.

Kurz je k dispozici zadarmo v Anglickém jazyce:

http://www.lightingschool.eu/knowledge-center/